Choć żurawina nie należy do krzewów, które są proste w uprawie, wiele osób ceni ją za wyjątkowe walory smakowe, korzystny wpływ na zdrowie, a także dekoracyjny wygląd. Z jakimi korzyściami wiąże się posiadanie krzewu żurawiny we własnym ogrodzie?
Owoce żurawiny, a przyjemne doznania smakowe
Istnieją dwa podstawowe gatunki żurawiny hodowane w ogródkach — błotna oraz wieloowocowa. Oba z nich doskonale się sprawdzą do przygotowywania przepysznych przetworów. Pomimo że nie zaleca się spożywania żurawiny, ze względu na charakterystyczną cierpkość i kwaśność, odpowiednia obróbka owocu umożliwia uzyskanie doskonałej kompozycji smakowej. Suszona żurawina może stanowić składnik owocowej herbatki, a także smacznych ciast i babeczek. Ze świeżych owoców można z kolei przygotować przepyszną nalewkę, a także konfiturę. Sos żurawinowy może dobrze współgrać ze smakiem mięs, takich, jak m.in. indyk. Konfitura z kolei idealnie komponuje się ze smakiem budyniów i kaszy manny. Znanym i cenionym połączeniem jest również grillowany oscypek z dodatkiem żurawiny. Owoc ten stanowi również składnik zarówno słodkich, jak i słonych farszów.

Owoc żurawiny z własnego krzewu – właściwości zdrowotne
Pierwszych owoców żurawiny można się spodziewać po ok. trzech latach od momentu zasadzenia. To niezwykłe bogactwo właściwości zdrowotnych. Owoc ten jest bogaty w takie witaminy jak C i E. Z tego względu spożycie przetworów, gdzie została ona wykorzystana jako składnik, może wzmacniać odporność, a dodatkowo zapobiegać powstaniu stanów zapalnych. Żurawina jest również ceniona za właściwości przeciwbakteryjne. Spożycie tego składnika jest zalecane w przypadku chorób nerek, takich jak m.in. zapalenie kłębuszków, a także problemów z funkcjonowaniem układu moczowego wynikającego z takich chorób, jak m.in. zapalenie moczowodu. Do zapalenia pęcherza dochodzi najczęściej poprzez przeniknięciu do niego bakterii, a właściwości żurawiny przyczyniają się do ich rozpuszczenia.
Ponadto owoc ten może mieć właściwości łagodzące różnego rodzaju choroby wątroby. Bogactwo zawartych w żurawinie przeciwutleniaczy spowalnia proces starzenia się organizmu, a jednocześnie zapobiega powstawaniu nowotworów. Pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego związane z m.in. przyspieszoną perystaltyką jelit jest zapewniony dzięki dużej zawartości błonnika. Ciekawym elementem dekoracyjnym ciast, ciasteczek i tortów może być z kolei żurawina w cukrze. W tym wypadku będzie ona maczana w specjalnym syropie ugotowanym na bazie cukru, wody oraz, jeśli istnieje taka potrzeba, dowolnego aromatu o smaku m.in. róży.

Krzew owocowy żurawiny – aspekt wizualny
Krzew owocowy żurawiny jest również ceniony za walory estetyczne. Gałązki oraz owoce żurawiny są szczególnie chętnie wykorzystywane, jako dekoracje z okazji świąt Bożego Narodzenia. Żurawina może być wykorzystana do dekorowania stołu, wieńca, a także różnego rodzaju ozdób np. na choinkę. W tym celu idealnie sprawdzi się świeżo zerwany owoc, ponieważ ze względu na miękkość można ją bez problemu nawlekać, tworząc różne kompozycje. Owoce żurawiny mogą się również doskonale sprawdzić w formie ozdoby świecznika. Atrakcyjnie wizualnie prezentuje się również żurawina umieszczona w słoikach. Gałązka żurawiny może się również okazale prezentować, jeśli zostanie umieszczona w wazonie.