Jak dbać o piekarnik: zwykły i parowy?

Czysty piekarnik nie tylko cieszy oko, ale również zapewnia utrzymanie odpowiedniej efektywności gotowania. Zabrudzenia mogą się bowiem dostać do elementów grzewczych czy wentylatorów, przyczyniając się do pogorszenia pracy tego urządzenia. Regularna konserwacja jest zatem istotna dla długotrwałego użytkowania piekarnika. 

Przy czyszczeniu tego sprzętu AGD ważna jest nie tylko systematyczność, dzięki której unikniemy gromadzenia się zabrudzeń, które z czasem będą trudniejsze do usunięcia. Równie istotne jest korzystanie z odpowiednich metod konserwacji oraz z właściwych detergentów dopasowanych do rodzaju urządzenia (piekarnik parowy czy zwykły). 

Konserwacja zwykłego piekarnika 

W czyszczeniu wnętrza piekarnika zwykłego ważna jest regularność. Im dłużej będziemy z tym zwlekać, tym trudniej będzie usunąć zaschnięte zabrudzenia. Warto zatem przetrzeć piekarnik dopasowanym do niego detergentem po każdym użyciu, a raz na kilka tygodni wykonać kompletne czyszczenie. 

Czym pielęgnować zwykły piekarnik? Możemy zastosować specjalny detergent dostępny w drogeriach lub sklepach ze sprzętem AGD. Polecanym przez producentów piekarników Electrolux środkiem jest preparat do czyszczenia piekarników i mikrofali w sprayu – OVEN & MICROVAWE CARE. Po spryskaniu nim opróżnionego z blach i innych ruchomych elementów wnętrza piekarnika oraz odczekaniu kilku minut wystarczy wyszorować komorę gąbką, a następnie zebrać pozostałości. Powinniśmy także pamiętać o konserwacji szyb piekarnika. Gdy ulegną one zabrudzeniu, należy je wyczyścić osobno. Tu także pomoże spray do czyszczenia piekarników i kuchenek. Regularnie stosowanie takiego środka do piekarniku zapewnia jego sprawne działanie, wydłuża jego żywotność i pozwala cieszyć się z idealnie przygotowanych potraw. 

Gdy nie mamy akurat pod ręką specjalistycznego środka do czyszczenia, bo zapomnieliśmy go kupić, do skutecznego wyczyszczenia piekarnika można także zastosować jeden z domowych sposobów. W pielęgnacji tradycyjnego piekarnika sprawdzi się np. przygotowywana samodzielnie pasta z sody oczyszczonej i octu. Jej proporcja to 1 łyżka sody oczyszczonej, 1 łyżka octu i 1 łyżka wody. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Powstałą w ten sposób pastę rozprowadzamy w zabrudzonych miejscach. Po odczekaniu ok. 2 godzin piekarnik wycieramy szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem kilku kropel płynu do naczyń. Na koniec osuszamy wnętrze urządzenia suchą szmatką. 

Jak dbać o piekarnik parowy? 

Czyszczenie elektrycznych piekarników parowych jest prostsze. Wiele nowoczesnych urządzeń tego typu, jak np. model Y8SOB39X SteamBoost 800 od Electroluxa, ma zaimplementowaną bowiem funkcję przypomnienia. W odpowiednim momencie wyświetla się wówczas komunikat, że piekarnik powinien być wyczyszczony. Jeśli ta funkcja nie zostanie włączona lub nie ma jej w naszym urządzeniu, wystarczy, że będziemy pamiętać o myciu piekarnika z przypaleń i brudu co najmniej raz w miesiącu. Dzięki temu usunięcie zaschniętych zabrudzeń nie będzie sprawiać problemów. 

Jak wygląda konserwacja piekarnika krok po kroku? Sprzęt AGD marki Electrolux wyposażony jest w dodatkowy pojemnik na wodę. Należy ją uzupełnić do maksymalnego poziomu. W przypadku piekarnika parowego Electrolux Y8SOB39X SteamBoost 800, jak i wielu innych urządzeń tego typu, powinien wówczas rozlec się sygnał lub pojawić na wyświetlaczu odpowiedni komunikat, który mówi, że sprzęt jest gotowy na czyszczenie. Kolejny krok to wybranie funkcji, a następnie programu czyszczenia. Część z nich nie wymaga dodatkowych akcji, ale są też takie, w przypadku których producent zaznaczył konieczność dodatkowego spryskania komory detergentem. Zanim rozpoczniemy czyszczenie parowe, powinniśmy wyjąć wsporniki półek i blachy do pieczenia. Cała procedura rozpoczyna się po naciśnięciu przycisku START. Na koniec rozlegnie się sygnał dźwiękowy informujący o zakończeniu programu czyszczenia. Gdy piekarnik ostygnie, czyli, ze względów bezpieczeństwa, co najmniej pół godziny od czyszczenia, wystarczy wytrzeć komorę oraz drzwiczki miękką szmatką i pozostawić urządzenie otwarte. Na koniec z powrotem wkładamy do środka półki i blachy do pieczenia. 

Oprócz regularnego czyszczenia piekarnika parowego powinniśmy pamiętać o odkamienianiu jego generatora pary. W urządzeniach marki Electrolux zaimplementowano w tym celu specjalny program. Wystarczy wówczas do zbiornika na wodę wlać wskazaną przez producenta ilość środka odkamieniającego, zalać go do pełna wodą, a na dnie komory położyć blachę. Po zakończeniu odkamieniania wystarczy wylać jej zawartość i wyczyścić dno miękką szmatką. 

Unikanie najczęstszych problemów 

Nierównomierne pieczenie potraw, brzydki zapach z komory i nieestetyczny wygląd piekarnika – to najczęstsze problemy, z którymi borykają się jego użytkownicy. Aby tego uniknąć, powinniśmy pamiętać o regularnym czyszczeniu wnętrza tego urządzenia, zgodnie z zaleceniami producenta. Szczegółowe informacje, jak prawidłowo używać piekarnika, aby zwiększyć jego żywotność, znajdziemy w instrukcji obsługi. 

Tomasz Gorczykowskihttps://wykonczony.pl
Pasjonat drobnych prac remontowych i dużej architektury. Z wykształcenia urbanista. Czytam, oglądam, sprawdzam na sobie. Wszelkie porady dotyczące domu i ogrodu. Piszę także dla prasy drukowanej.

Sprawdź także:

Wymiana okien za darmo wymaga tylko jednego wniosku. Sprawdź, czy ciebie także dotyczy dofinansowanie!

Czy Twoje okna są już stare i nieefektywne? Wymiana okien na nowe, energooszczędne modele może przynieść wiele korzyści,...

Urządź swoje domowe biuro!

Możliwość wykonywania pracy zdalnie w domowym zaciszu to ogromne ułatwienie, z którego korzysta wiele osób na całym świecie....

Laminat na ścianę do łazienki, czyli co wybrać na ścianę do łazienki zamiast płytek

Jeśli budujesz lub remontujesz swoją łazienkę, z pewnością zależy Ci na stworzeniu relaksującej, lecz przy tym praktycznej przestrzeni...

W czym moczyć cebulę przed sadzeniem? Wypróbuj tę metodę, a warzywa będą rosły jak szalone

Wiosenne sadzenie cebulek kwiatów czy warzyw to jedno z najważniejszych zadań w ogrodzie. Jednak, aby zapewnić im zdrowy...