Kawa. Przez niektórych nazywana jest napojem bogów. Wielu nie wyobraża sobie natomiast, rozpoczęcia dnia bez filiżanki małej czarnej. Pijemy ją przy bardzo wielu okazjach, na przykład będąc w pracy, ucząc się czy znajdując na uczelni.
Jest to również idealny punkt zaczepienia, chcąc wyskoczyć gdzieś ze znajomymi lub najbliższymi. Mnogość miejsc, gdzie można wypić ten napój, jest imponująca tak jak ilość dostępnych na rynku kaw.
Wielu kawoszy, decyduje się na zakup ekspresów do swoich mieszkań. Dużą popularnością cieszą się te, oferowane przez firmę Krups. Opinie mają dobre, ich obsługa nie jest skomplikowana, a ceny zaczynają się już od 249 zł. Co jednak zrobić, gdy zbierze się w nim zbyt duża ilość kamienia? Odpowiedź w tym artykule.
Nim jednak zajmiemy się tym technicznym zagadnieniem, jakim są metody odkamieniania ekspresu Krups, omówmy sobie w końcu, jakie są odmiany kaw oraz skąd pochodzą. Jest to wątek bardzo często poruszany przez miłośników małej czarnej.
Na początek garść informacji historycznych. Ziarna kawy pierwotnie pochodzą z Etiopii. Były już tam znane przeszło 2000 lat temu. Jednakże wtedy, ich spożywanie było nieco inne, niż jest teraz. Podawano je bowiem z solą i masłem. Kawę i jej formę płynną, zaczęto spożywać między XIII a XIX wiekiem na terenie Jemenu. Zadziało się tak, ponieważ kupcy, zaczęli sprowadzać tam owoce kawowca.
Wracając jednak do występujących odmian kaw, wymienić można następujące:
- Coffea Arabica (Arabika)
- Coffea Canephora (Robusta)
- Coffea Liberica (Liberika)
Ta pierwsza pochodzi z południowej Arabii. Ziarna tego gatunku można poznać po tym, że są długie, płaskie i trochę wklęsłe. Można dostrzec na jednej ze stron rysę w kształcie litery S. Jest to odmiana skomplikowana w uprawie, gdyż musi znajdować się w temperaturze nie wyższej niż 30 stopni. Jej smak jest subtelny, lekko czekoladowy a zawartość kofeiny niewysoka.
Robusta wykazuje większą odporność na zmieniające się warunki atmosferyczne oraz szkodniki. Kolor ziaren jest lekko zielony, widoczna jest też prosta rysa. Ten gatunek zawiera sporą ilość kofeiny i kwasu chlorogenowego.
Liberika pochodzi z Liberii jednakże w tym momencie, najwięcej hodowli tego gatunku znajduje się w Malezji. Ziarna charakteryzują się tym, że są duże i trudne do pozyskania. Sam smak natomiast oceniany jest, jako ciężki. Niektórzy wyczuwają w nich orzechową nutę. Ziarna Liberiki są często dodatkiem do Arabiki. Robi się tak, aby wydobyć z nich, jak największą głębię smaku oraz obniżyć koszt.
Jak odkamieniać ekspres Krups
Co zrobić, gdy pewnego ranka Twój ekspres gorzej pracuje, a kawa leci niemrawo? Dzieje się tak zazwyczaj wtedy, gdy dawno go nie odkamieniowaliśmy. Czy wiecie jak odkamienić ekspres Krups? Dużo zależy od tego, jaki model posiadacie w domu. Jednakże istnieje uniwersalna metoda, która polega na zastosowaniu w tym celu kwasku cytrynowego. Jak to zrobić? Należy nabrać dwie łyżeczki kwasku cytrynowego i dodać je do zbiornika z wodą. Gdy już tę czynność wykonamy, należy zaparzyć kilka kaw. Problem zalegania kamienia w naszym ekspresie powinien się wtedy skończyć.
Mamy nadzieję, że po tym artykule odkamienienie ekspresu Krups nie będzie już dla Was problemem. A także, że rozbudziliśmy w Was ciekawość na temat historii i rodzajów kaw. Materiałów na ten temat na szczęście, jest bardzo dużo i każdy smakosz małej czarnej znajdzie w nich na pewno jakieś ciekawe i przydatne dla siebie informacje. Można też spróbować, potestować różnego rodzaju trunki, które zawierają w sobie kawę. Jest to na pewno przyjemny sposób na urozmaicenie sobie picia tego napoju. My na pewno spróbujemy.