Czyszczenie wyposażenia gastronomicznego – jak dbać o bezpieczeństwo żywności w kuchni?

Sprzęt gastronomiczny utrzymany w czystości to podstawa higieny w każdej restauracyjnej kuchni. Wszelkie powierzchnie mające kontakt z żywnością powinny być codziennie czyszczone, a także dezynfekowane, by zapobiec rozprzestrzenianiu się chorobotwórczych drobnoustrojów. Nieprzestrzeganie tych zasad może skutkować nie tylko pogorszeniem opinii o lokalu, ale nawet jego zamknięciem. Prezentujemy najskuteczniejsze sposoby i urządzenia, które pomogą Ci zadbać o czystość w Twojej restauracji.

Dlaczego tak ważne jest utrzymywanie czystości w kuchniach profesjonalnych?  

Odpowiedzialne zarządzanie kwestiami higieny powinno być standardem w branży restauratorskiej. Pozwala to zapewnić lokalowi sukces, ponieważ jest gwarancją zadowolenia klientów, ale także właściwych warunków pracy. Trzeba mieć świadomość, że goście przywiązują dużą wagę do czystości. Jest to nawet ważniejsze niż pyszne jedzenie czy świetna obsługa. Utrzymanie odpowiedniego poziomu higieny w miejscu przyrządzania posiłków powinno być priorytetem, jest to bowiem czynnik decydujący o jakości i smaku potraw oraz bezpieczeństwie żywności.

Trzeba pamiętać, że kuchnia to miejsce, w którym każdego dnia gromadzi się duża ilość tłuszczu i innych zanieczyszczeń. Brud zaś stanowi doskonałą pożywkę dla chorobotwórczych drobnoustrojów, które są zagrożeniem dla zdrowia klientów i pracowników. Co więcej, na wyposażeniu gastronomicznym bytują niebezpieczne bakterie, które przenoszone są z surowych produktów, ale mają także inne źródła (np. rzeczy osobiste pracowników). Podczas przyrządzania jedzenia mogę one mieć kontakt z posiłkami, które spożywa się na surowo. W konsekwencji brak higieny w lokalu gastronomicznym może przyczynić się do zatrucia pokarmowego lub poważniejszych konsekwencji.

Utrzymanie wysokiego standardu higieny w branży restauracyjnej to jedno z wymagań dobrej praktyki higienicznej w gastronomii. Regularne czyszczenie i przeprowadzanie dezynfekcji pozwala skutecznie zredukować ilość mikroorganizmów bytujących w kuchni i innych częściach lokalu gastronomicznego. Przekłada się to na bezpieczeństwo żywności i pomaga zachować wysoką jakość świadczonych usług. Ponadto utrzymanie w czystości urządzeń gastronomicznych wydłuża ich żywotność.

Co istotne, sprzątanie i dezynfekcja w lokalu gastronomicznym, a zwłaszcza w kuchni – z uwagi na bezpośredni kontakt czyszczonych powierzchni z żywnością – powinno być przeprowadzane przy zastosowaniu odpowiednich procedur, metod i detergentów.

Czyszczenie parowe – postaw na higieniczną czystość

Czyszczenie gorącą parą wodną to najlepsza metoda sprzątania w restauracyjnej kuchni. Jest nie tylko skuteczna w walce z brudem i drobnoustrojami, ale także bezpieczna dla przygotowywanych tam posiłków – czyszczenie odbywa się bowiem bez stosowania jakichkolwiek środków chemicznych. Ich wyeliminowanie ma ogromne znaczenie dla smaku potraw (resztki detergentów mogą być bowiem wyczuwalne w jedzeniu). Przynosi także korzyści dla zdrowia personelu i dla środowiska.

Do czyszczenia parowego warto wykorzystać profesjonalną parownicę Kärcher SG 4/4. Zasada jej działania polega na generowaniu pary wodnej o temperaturze ok. 100ºC i ciśnieniu 4 barów. Mikrocząsteczki pary z prędkością ok. 170 km/h uderzają w czyszczoną powierzchnię. Mały rozmiar i duża siła wyrzutu powodują, że wnikają one w najmniejsze szczeliny, także te niewidoczne gołym okiem. W efekcie brud zostaje rozbity, co pozwala go usunąć bez szorowania. Dodatkowym czynnikiem wspomagającym skuteczność czyszczenia jest wysoka temperatura. Cząsteczki zanieczyszczeń nagrzewają się bowiem szybciej niż powierzchnia, do której przylgnęły, a w wyniku różnicy temperatur dochodzi do odkształceń termicznych, które sprawiają, że brud właściwie samoistnie się odspaja.

Strumień gorącej pary wodnej pozwala szybko i skutecznie usuwać wszelkiego rodzaju zabrudzenia, w tym uciążliwe, takie jak zapieczony brud, tłuszcz oraz uporczywy kamień osadowy. Parownica Kärcher pozostawia powierzchnie higienicznie czyste. Co najważniejsze, wysoka temperatura ma działanie dezynfekujące. SG 4/4 usuwa z twardych powierzchni do 99,999% wirusów otoczkowych[1], takich jak koronawirus lub wirus grypy, a także 99,999% bakterii powszechnie występujących w domu[2]. Warto też dodać, że drobnoustroje nie uodparniają się na parę wodną nawet przy regularnym używaniu parownicy, natomiast w przypadku stosowania przez długi czas tych samych chemicznych środków dezynfekujących często tracą one swoją skuteczność.

Parownica SG 4/4 to urządzenie wielofunkcyjne, które doskonale sprawdza się w restauracyjnej kuchni. Dzięki bogatemu wyposażeniu skutecznie czyści różne powierzchnie – od drobnych elementów, np. armatury, poprzez piekarniki, okapy, piece konwekcyjne i blaty, aż po duże powierzchnie, takie jak podłogi czy okna. Przy tym parownica jest tania w eksploatacji i przyjazna dla środowiska, ponieważ do sprzątania zużywa się niewielkie ilości wody.

Czyszczenie przy użyciu szorowarek automatycznych – bezwysiłkowe sprzątanie posadzek

Podczas sprzątania w lokalu gastronomicznym szczególną uwagę należy zwrócić na posadzkę. Ta powierzchnia bardzo szybko ulega zabrudzeniu wskutek ruchu klientów, zmiennych warunków atmosferycznych na zewnątrz czy zanieczyszczenia przez resztki jedzenia. Brud to pożywka dla bakterii, ale powoduje także, że podłoga staje się śliska, co może prowadzić do wypadków.

W kuchni, w chłodniach i na salach restauracyjnych podłoga najczęściej wykonana jest z płytek ceramicznych. Przy tym zwykle stosowane są nawierzchnie strukturalne ze względu na antypoślizgowe właściwości, jednak w ich szczelinach gromadzi się brud, który trudno jest usunąć przy pomocy tradycyjnych metod czyszczenia. Dlatego doskonałym urządzeniem do mycia posadzek w lokalach gastronomicznych jest szorowarka automatyczna Kärcher.

Szorowarka sprawia, że podłogi są higienicznie czyste i błyszczące. Do posadzek strukturalnych i mocno zabrudzonych polecane są urządzenia wyposażone w głowicę ze szczotkami walcowymi. Wywierają one silny nacisk na czyszczoną powierzchnię, co przekłada się na skuteczność usuwania nawet uporczywego brudu. Natomiast szczotki tarczowe najlepiej sprawdzają się na gładkich, delikatnych podłogach.

Skuteczność czyszczenia wynika także z zasady działania szorowarki. Maszyna wykonuje najczęściej trzy operacje jednocześnie: równomiernie nanosi środek czyszczący, skutecznie rozbija zanieczyszczenia i dokładnie odsysa brudną wodę za pomocą belki ssącej. Efektem jest nie tylko higienicznie czysta, ale także sucha podłoga, co pozwala wyeliminować ryzyko poślizgnięcia się i wypadku. Bezkontaktowe odsysanie zanieczyszczonej wody umożliwia usuwanie drobnoustrojów z posadzki i zapobiega ich rozprzestrzenianiu się.

Rekomendowanym modelem szorowarki Kärcher do sprzątania w restauracjach jest model BR 40/10 C Adv. Ta prowadzona ręcznie maszyna o niewielkich wymiarach wyróżnia się dwiema przeciwbieżnie obracającymi się szczotkami walcowymi. Dzięki temu z łatwością usuwa uporczywe zabrudzenia. Dwie belki ssące dokładnie i szybko zbierają brudną wodę, zarówno podczas ruchu urządzenia do przodu, jak i do tyłu. Dla ułatwienia pracy szorowarka wyposażona jest w regulację siły nacisku głowicy na podłoże. Pozwala to na czyszczenie różnych typów posadzek. Maszyna jest także łatwa w obsłudze, zwrotna i zajmuje niewiele miejsca przy przechowywaniu.

Doskonałym wyborem jest także prowadzona ręcznie szorowarka BRS 40/1000 C bez funkcji odsysania. Maszyna wyposażona jest w dwie przeciwbieżnie obracające się szczotki walcowe, które zapobiegają „dryfowaniu” urządzenia i ułatwiają obsługę. Łatwość prowadzenia zapewnia też możliwość swobodnego omijania przeszkód i pracy w małych pomieszczeniach, a dzięki bardzo niskiej głowicy szorowarka dociera pod meble czy grzejniki. Dokładnie czyści w narożnikach, przy ścianach i krawędziach. Szorowarka zaopatrzona jest w opcję regulacji siły nacisku szczotek, duże koła oraz pompę czystej wody do równomiernej aplikacji środka czyszczącego.

Sprawdź pozostałe rekomendowane metody i sprzęt do profesjonalnego czyszczenia pomieszczeń i sprzętu gastronomicznego

Myjki wysokociśnieniowe – niezbędne tam, gdzie wymagane jest szybkie usuwanie silnych zabrudzeń

Czyszczenie posadzek w lokalu gastronomicznym, a zwłaszcza w kuchni, można przeprowadzić z wykorzystaniem profesjonalnych urządzeń wysokociśnieniowych Kärcher wyposażonych w przystawkę do czyszczenia powierzchni płaskich. Duże ciśnienie strumienia wody pozwala skutecznie i szybko pozbyć się wyjątkowo uporczywych zabrudzeń bez szorowania, a przystawka zapobiega rozchlapywaniu się wody.

Do mycia podłóg w restauracji doskonale nada się urządzenie wysokociśnieniowe Kärcher klasy średniej HD 7/17 M Plus. Myjka generuje ciśnienie robocze na poziomie 170 barów i tłoczy wodę z wydajnością 700 litrów na godzinę. Pozwala to na błyskawiczne i dogłębne czyszczenie nawet dużych powierzchni. Poza tym urządzenie zostało zaopatrzone w dwubiegunowy silnik chłodzony powietrzem, który może pracować zarówno w pionie, jak i w poziomie.

Obsługę myjki ułatwia pistolet wysokociśnieniowy EASY!Force, który eliminuje konieczność włożenia siły w utrzymanie spustu, oraz system mocowania wyposażenia EASY!Lock pozwalający zmieniać wyposażenie 5 razy szybciej niż tradycyjny system gwintów. Łatwe serwisowanie zapewnia szybki dostęp do najważniejszych podzespołów. Ponadto urządzenie jest w pełni przystosowane do mobilnego zastosowania m.in. dzięki składanemu uchwytowi transportowemu oraz możliwości przechowywania akcesoriów na obudowie.

Czyszczenie bez rozprysków wody zapewnia głowica FR 30 Kärcher, która stanowi dodatkowe wyposażenie profesjonalnych myjek ciśnieniowych. Przystawka zwiększa także skuteczność i efektywność czyszczenia oraz poprawia komfort pracy. Pozwala na 10 razy bardziej wydajne mycie powierzchni płaskich w porównaniu z tradycyjnym strumieniem wysokociśnieniowym. Głowica ma obudowę z tworzywa sztucznego, która umożliwia optymalne manewrowanie, oraz podwójne łożysko ceramiczne zapewniające długi czas pracy. Elastyczne złącze i zintegrowana pozycja parkowania poprawiają zaś wygodę użytkowania.

Profesjonalne odkurzacze i zamiatarki do usuwania zanieczyszczeń na sucho

W restauracjach oraz innych miejscach (np. piekarniach), gdzie wykorzystuje się produkty sypkie, takie jak mąka czy ziarna, naturalne jest, że zanieczyszczają one podłogę. Tym samym stają się pożywką dla bakterii, ale także stwarzają ryzyko poślizgnięcia się. Dlatego konieczne jest usuwanie luźnych zanieczyszczeń na bieżąco. Z tym zadaniem doskonale poradzi sobie zamiatarka Kärcher prowadzona ręcznie, która bez wysiłku, szybko i skutecznie pozwala zbierać zabrudzenia, nie wzniecając przy tym kurzu.

Innym rozwiązaniem jest odkurzacz uniwersalny Kärcher. W restauracji sprawdzi się zwłaszcza model NT 30/1 Ap L, który przeznaczony jest do pyłów klasy L. Urządzenie wyposażone jest w płaski, falisty filtr umieszczony w specjalnej kasecie. Takie rozwiązanie eliminuje kontakt z zanieczyszczeniami przy wymianie filtra i wyklucza ryzyko jego uszkodzenia podczas wkładania. Ponadto odkurzacz wyróżnia się wydajnym i cicho pracującym systemem półautomatycznego oczyszczania filtra Ap. Funkcja ta zapobiega spadkowi mocy ssania i ogranicza potrzebę ręcznego czyszczenia filtra. Dzięki temu można pracować bez przerw ze stałą siłą ssania.

Odkurzacz uniwersalny NT 30/1 Ap L ze zbiornikiem o pojemności 30 litrów jest łatwy w obsłudze i komfortowy w użytkowaniu. Niewielkie rozmiary i niska masa ułatwiają manewrowanie podczas sprzątania oraz przenoszenie. Akcesoria można wygodnie przechowywać na obudowie, dzięki czemu są zawsze „pod ręką”. Dodatkowo w zestawie znajdują się ergonomicznie ukształtowane ssawki, kolanka, węże i rury.

Rozwiązania marki Kärcher doskonale sprawdzają się w branży restauracyjnej. Pomagają utrzymać wysoki standard higieny, a przy tym maksymalnie ułatwiają pracę, odciążając personel i gwarantując doskonałe efekty usuwania zabrudzeń.


[1] Testy wykazały, że przy czyszczeniu punktowym parownicą Kärcher przez 30 sekund, przy maksymalnym poziomie pary oraz bezpośrednim kontakcie z czyszczoną powierzchnią, można usunąć 99,999% wirusów otoczkowych, takich jak koronawirus lub wirus grypy (z wyłączeniem wirusa zapalenia wątroby typu B), na gładkich i twardych powierzchniach domowych (testowane drobnoustroje: zmodyfikowany wirus krowianki Ankara).

[2] Dokładne czyszczenie parownicą Kärcher pozwala wyeliminować 99,99% bakterii powszechnie występujących w domu na gładkich i twardych powierzchniach domowych przy prędkości czyszczenia wynoszącej 30 cm/s i maksymalnym poziomie pary oraz bezpośrednim kontakcie z czyszczoną powierzchnią (testowane drobnoustroje: Enterococcus hirae); wartość ta wynosi 99,999% przy użyciu profesjonalnych parownic SG(V), zgodnie z EN 16615:2015-06, na podłodze z PVC (testowane drobnoustroje: Enterococcus hirae ATCC 10541).

Tomasz Gorczykowskihttps://wykonczony.pl
Pasjonat drobnych prac remontowych i dużej architektury. Z wykształcenia urbanista. Czytam, oglądam, sprawdzam na sobie. Wszelkie porady dotyczące domu i ogrodu. Piszę także dla prasy drukowanej.

Sprawdź także:

Inteligentny domofon Bas-IP

Bas-IP oferuje klientom wysokiej jakości rozwiązanie problemu instalacji interkomu. Takie urządzenia są regularnie ulepszane, dodawane są do nich...

Gdzie kupić meble kuchenne? Na co zwrócić uwagę?

W urządzaniu kuchni niezwykle ważną rolę odgrywa odpowiedni dobór mebli kuchennych. Powinny one nie tylko dobrze się prezentować,...

Jak urządzić pokój w pensjonacie?  

Miejsca noclegowe są szczególnie surowo oceniane przez gości. Pokoje w pensjonacie czy hotelu muszą zapewnić im komfortowy wypoczynek...

Frezarka do renowacji starych powierzchni – Jaką wybrać?

Frezarki służą do szybkiej obróbki różnorodnych materiałów, począwszy od drewna, przez tworzywa sztuczne, aż po metale. Urządzenia te...