Jak czyścić grill gazowy?


O czystość grilla gazowego warto dbać od samego początku. Unikniemy wtedy sytuacji, kiedy ruszt grilla będzie trudny do wyczyszczenia lub przerdzewieje. Jak czyścić grill gazowy? Zachęcamy do zapoznania się z najważniejszymi zasadami, o których powinniśmy pamiętać.

Najważniejszą zasadą jest systematyczność. Grill gazowy powinniśmy wyczyścić po każdym użyciu. Czyszczenie grilla gazowego dzieli się na: codzienne (po każdym użyciu) i gruntowne (raz na jakiś czas). Po każdym użyciu grilla gazowego powinniśmy zadbać o czystość rusztu – z przestudzonego rusztu za pomocą ręcznika papierowego zbieramy resztki potraw. Następnie rozpoczynamy proces wypalania – włączamy wszystkie palniki grilla tak, aby uzyskać w piekarniku maksymalną temperaturę (250-300 stopni Celsjusza). Ruszt wypalamy przy zamkniętej pokrywie przez około 10-20 minut, w zależności od stopnia zanieczyszczenia. 

Po etapie wypalania czas na czyszczenie grilla gazowego – za pomocą szczotki ze stali nierdzewnej do czyszczenia grilla, czyścimy ruszt, aromatyzery i palniki. Dokładnie usuwamy resztki zwęglonych potraw. Możemy także użyć specjalnych preparatów do czyszczenia grilla, wielu producentów, np. Weber, Broil King, Enders czy Napoleon, mają takie produkty w swojej ofercie. Znacznie ułatwią one dbałość o grilla, ponieważ błyskawicznie rozpuszczają nagromadzony tłuszcz i zwęglone resztki dań. W zależności od budowy naszego grilla opróżniamy także tackę ociekową na tłuszcz. Tacę myjemy pod ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. 

Po zakończonym czyszczeniu grilla nanosimy na jego ruszt olej roślinny o wysokim punkcie dymienia. Po przekroczeniu punktu dymienia właściwego dla każdego oleju następuje zapalenie się tłuszczu. Im więcej w składzie tłuszczu kwasów tłuszczowych, tym niższa temperatura dymienia. Z tego względu zalecamy wybierać do konserwacji rusztu tłuszcz o wysokim punkcie dymienia, np. rafinowany olej słonecznikowy. Nie polecamy stosowania masła czy oliwy, ponieważ bardzo szybko ulegną one zapaleniu, co szkodliwie wpłynie na nasze zdrowie. 

Zaimpregnowanie rusztu za pomocą oleju roślinnego nie tylko zabezpiecza przed korozją, ale także stwarza nieprzywierającą powłokę na kolejne grillowanie. W impregnacji pomoże nam rozpylacz oleju lub klasyczny, silikonowy pędzelek. 

Czyszczenie grilla gazowego – instrukcja:

  • Po zakończonym grillowaniu zdejmij za pomocą ręcznika papierowego większe pozostałości potraw z rusztu. 
  • Proces wypalania – uruchom wszystkie palniki w grillu, aby urządzenie osiągnęło maksymalną temperaturę (250-300 stopni Celsjusza). Ruszt wypalaj przy zamkniętej pokrywie. 
  • Odczekaj 10-20 minut, aż z grilla zacznie wydobywać się dym, a resztki potraw zostaną całkowicie wypalone. 
  • Otwórz pokrywę grilla i za pomocą szczotki ze stali szlachetnej do czyszczenia usuń pozostałości z rusztu, palników i aromatyzerów. 
  • Zakonserwuj ruszt za pomocą oleju o wysokim punkcie dymienia. 
  • Opróżnij tackę ociekową i umyj ją pod ciepłą wodą, z pomocą płynu do mycia naczyń i gąbki.

Gruntowne czyszczenie grilla gazowego

Raz na miesiąc powinniśmy także wykonać gruntowne czyszczenie grilla gazowego. Aby to zrobić, odłączamy urządzenie od butli gazowej. Czyścimy za pomocą szczotki ze stali nierdzewnej: ruszt, aromatyzery i palniki, a pozostałości po tym procesie odkurzamy za pomocą odkurzacza lub wycieramy miękką szmatką. Po wyczyszczeniu aromatyzerów i odkurzeniu wyciągamy je z grilla i przechodzimy do czyszczenia dna piekarnika. Wielokrotnie wypalając ruszty w trakcie codziennej konserwacji, zwęglone cząstki jedzenia spadają na dno piekarnika, gdzie gromadzą się w większej ilości. W celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania grilla należy je wyczyścić. 

Zachowując systematyczność w dbaniu o czystość grilla gazowego, będziemy mogli cieszyć się nim przez wiele lat. 

Tomasz Gorczykowskihttps://wykonczony.pl
Pasjonat drobnych prac remontowych i dużej architektury. Z wykształcenia urbanista. Czytam, oglądam, sprawdzam na sobie. Wszelkie porady dotyczące domu i ogrodu. Piszę także dla prasy drukowanej.

Sprawdź także:

Skąd się biorą muchy w okapie oraz kominie? Jak się ich pozbyć?

Muchy to prawdziwa zmora w każdym domu. W Polsce w okresie wiosenno-letnim stają się bardzo uciążliwe, szczególnie że...

Jaka ukośnica do drewna?

Z racji swojej specyficznej budowy ukośnice do drewna są wręcz niezbędnym wyposażeniem, jeżeli chcesz, aby twój warsztat zawierał...

Jakie są największe zalety budowy domków bez pozwolenia?

Czy w Polsce można legalnie wybudować domek bez pozwolenia? Tak, jeśli jego powierzchnia nie przekracza 35 m2. Wówczas,...

Jaki materiał na narzutę wybrać?

Istotnym elementem w aranżacji wnętrz są tkaniny. Są stosowane od wieków w postaci zasłon, obrusów, kap, narzut. W...