Jaka stal nierdzewna do branży spożywczej?

Rodzai stali jest wiele, ale nie każda sprawdzi się w danej działalności. Przykładem branży, która niesie ze sobą pewne ograniczenia w zakresie wykorzystywania stali, jest branża spożywcza. Jaką stal nierdzewną stosuje się w branży spożywczej?

Stal nierdzewna w spożywce

Branża spożywcza wymaga przestrzegania pewnych zasadach i norm określonych z góry. Stal nierdzewna, którą wykorzystuje się w branży spożywczej, została określona w dokumentach tj. w normie PN-EN 10312 (kontakt stali z wodą pitną), w rozporządzeniu (WE) 1935/2004 (materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością) oraz w amerykańskiej normie ANSI/NSF Standard #61 (Drinking Water System Components).

Stal nierdzewna w spożywce może być stalą ferrytyczną, austenityczną, a także ferrytyczno-austenityczną typu duplex. Wszystkie wymienione kategorie należą do gatunku stali nierdzewnej. Ostatecznie to przeznaczenie i zastosowanie finalne produktu będzie decyzyjne, jeśli, chodzi o wykorzystany materiał.

Do bezpośredniego kontaktu z żywnością zaleca się obecność chromu przynajmniej na poziomie 16%. Gatunki stali poniżej tego poziomu mogą być wykorzystywane do produkcji sztućców lub tnących ostrzy.

Produkty, które mogą mieć kontakt z żywnością, zwykle oznakowane są dobrze znanym symbolem w postaci coś na wzór kielicha i widelca (nie wszystkie np. pojemniki powinny znajdować się w Twojej kuchni!).

Gatunki stali a produkcja

Ferrytyczna, austenityczna oraz ferrytyczno-austenityczna stal charakteryzuje się wysoką odpornością na korozję w środowisku naturalnym. Z kolei austenityczna stal przejawia mniejszą odpornością na sól. Do jej największych zalet należy to, że nie zmienia smaku potraw oraz w żaden sposób nie wpływa na zdrowie człowieka. Jest również odporna na uszkodzenia mechaniczne. Wykorzystuje się ją do wyrobów naczyń, zlewów, sztućców itd.

Stal ferrytyczna ma nieco inne właściwości, równie pożądane w tej branży: wykazuje wysoką odporność na korozję w podwyższonych temperaturach. Dlatego tego typu stal sprawdzi się w sektorze firm cateringowych, w postaci garnków, opiekaczy i innych.

Podsumowując, nie wszystkie gatunki stali znajdą zastosowanie w branży spożywczej. Te, które są dopuszczone do kontaktu z żywnością, powinny być bezpieczne dla zdrowia człowieka. Konkretne wytyczne określono w wyżej wymienionych dokumentach i to one powinny przyświecać działaniom podmiotów podczas przetwarzania stali.

Tomasz Gorczykowskihttps://wykonczony.pl
Pasjonat drobnych prac remontowych i dużej architektury. Z wykształcenia urbanista. Czytam, oglądam, sprawdzam na sobie. Wszelkie porady dotyczące domu i ogrodu. Piszę także dla prasy drukowanej.

Sprawdź także:

Ile można dobudować do domu bez planu? Uważaj! Brak pozwolenia nie oznacza pełnej swobody.

Rozbudowa domu bez pozwolenia to zagadnienie dotyczące prawa budowlanego interesujące wszystkich, którzy chcieliby uniknąć zbyt wielu formalności i...

Wybieramy najpiękniejszą pościel na lato. Łóżko jak łąka pełna kwiatów!

Lato to idealny czas na metamorfozę sypialni. Nowa pościel to najprostszy sposób na wprowadzenie do pomieszczenia przyjemnego klimatu...

Łazienka w stylu włoskim – odmień wnętrze z urzekającym trawertynem

W obecnych czasach powraca moda na wnętrza urządzone w śródziemnomorskim stylu – szczególnie lubiane są aranżacje rodem ze...

Jakie panele ścienne wybrać do dziecięcego pokoju?

Urządzenie dziecięcego pokoju nierzadko stanowi spore wyzwanie. Mnogość dostępnych na rynku propozycji może przyprawić o zawrót głowy, a...