Pyszny, świeży sok to marzenie wielu z nas. W szczególności wiosną i latem, kiedy to gorące powietrze zwiększa pragnienie, a owoce i warzywa są na wyciągnięcie ręki. Na szczęście producenci urządzeń gastronomicznych zdają sobie z tego sprawę i w swojej ofercie posiadają różnorodne sprzęty do przygotowywania zdrowych i pożywnych napojów. Wśród dwóch głównych są sokowirówka oraz wyciskarka. Czym one się od siebie różnią? Którą warto kupić? Sprawdziliśmy to! Wnioski przedstawiamy poniżej.
Sokowirówka vs wyciskarka. Co lepsze?
Wyciskarka i sokowirówka to pojęcia często używane zamiennie. Jest to jednak błąd, gdyż sprzęty te znacznie się od siebie różnią. Obecnie na rynku dostępne są trzy podstawowe rodzaje urządzeń:
- sokowirówki,
- wyciskarki do soków,
- wyciskarki do owoców i warzyw.
Wyciskarki do owoców i warzyw
Pierwszym rodzajem urządzeń do sporządzania pełnych witamin napojów są tak zwane wyciskarki do owoców i warzyw. Jak nie trudno się domyślić, wbudowany w nich mechanizm może wycisnąć sok zarówno z cytrusów, na przykład pomarańczy czy grejpfrutów, jak i z marchewki bądź innych wartościowych warzyw. Tego typu wyciskarki są dosyć proste w użytkowaniu oraz w czyszczeniu. Dlatego doskonale sprawdzą się na co dzień, gdy zależy nam na prowadzeniu zdrowego trybu życia i dostarczaniu do organizmu wszelkich niezbędnych witamin i minerałów.
Klasyczne sokowirówki
Kolejnym typem sprzętu do przygotowywania zdrowotnego napoju są sokowirówki. Obecnie jest to najpopularniejsze rozwiązanie, które pozwala w łatwy i szybki sposób uzyskać świeży, klarowny sok. Ze względu na dość duże zainteresowanie tego rodzaju urządzenia mają dosyć niską cenę. Niestety nie sprawdzą się w przypadku posiadania małych dzieci, gdyż podczas pracy emitują bardzo głośny dźwięk. Sokowirówka nie znajdzie również zastosowania w przypadku przyrządzania pełnowartościowego smoothie, gdyż w przeciwieństwie do innych urządzeń, będzie miała problem z nieodseparowywaniem miąższu z owoców i warzyw.

Wyciskarki do soków
Wyciskarki do soków określa się również mianem sokowirówek wolnoobrotowych. Tego typu urządzenia dokładnie i jak sama nazwa wskazuje, bardzo powoli miażdżą umieszczone w specjalnym pojemniku naczynia i owoce. Przygotowanie soku w tego rodzaju sprzęcie wymaga również poświęcenia większej ilości czasu. Jednak ze względu na znacznie niższe obroty, sokowirówki wolnoobrotowe nie generują tak dużego hałasu jak poprzednicy. Ponadto są łatwe w czyszczeniu, a uzyskany z ich sok jest pełen składników odżywczych, mających niezwykle dobroczynny wpływ na zdrowie.
Najlepsza sokowirówka – jak ją znaleźć?
Pod frazą „najlepsza sokowirówka” dla każdego z nas, będzie kryło się zupełnie inne urządzenie. Dla jednych sprzętem idealnym okaże się wyciskarka do owoców i warzyw, a dla innych sokowirówka wolnoobrotowa. Jednak jedno jest pewne, kupując specjalistyczne urządzenie do soków, warto mieć na uwadze nie tylko sam rodzaj urządzenia, ale także inne parametry.
Na co w szczególności warto zwracać uwagę? Przede wszystkim na:
- moc urządzenia, gdyż wiąże się ona bezpośrednio z możliwościami wykorzystania sprzętu,
- otwór na owoce i warzywa – większy pozwoli wrzucać składniki w całości, bez wcześniejszego ich rozdrabiania,
- gabaryty sprzętu – mała sokowirówka sprawdzi się w szczególności w niewielkich mieszkaniach, gdzie każdy zaoszczędzony metr kwadratowy jest na wagę złota,
- dodatkowe wyposażenie,
- łatwość obsługi.
Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na zakup wysokiej jakości wyciskarki wolnoobrotowej, klasycznej sokowirówki, czy specjalistycznej wyciskarki do soków i warzyw, możesz być z siebie dumny, gdyż jest to pierwszy krok do prowadzenia zdrowego trybu życia. Dodaj do tego systematyczną aktywność fizyczną i obserwuj efekty, które z pewnością Cię zaskoczą!