Płyta indukcyjna – ceramiczna czy szklana?

Autor:

Kategorie:

We współczesnych kuchniach tradycyjne kuchenki gazowe coraz częściej zastępuje się nowocześniejszymi alternatywami. Na rynku dostępne jest wiele różnych typów urządzeń grzewczych. Każde z nich charakteryzuje się odmiennymi funkcjami, zaletami jak również wadami. Niezależnie od tego, czy decydujemy się na płytę indukcyjną, ceramiczną czy szklaną, musimy poznać każdy „od kuchni”. Jakie są więc zasadnicze różnice między tymi kuchenkami? Oto wszystko, co należy wiedzieć o każdym z nich. Płyta indukcyjna – ceramiczna czy szklana, sprawdź nasze podpowiedzi.

Płyta indukcyjna – co warto wiedzieć?

Zdecydowanie coraz bardziej popularny okazuje się być wybór kuchenek indukcyjnych. Przyczyn takiego sukcesu można szukać w wielu zaletach tego urządzenia. 

W kwestii atutów, najczęściej mówi się o możliwości bardzo szybkiego wyczyszczenia płyty indukcyjnej, a także łatwości w obsłudze. Wiele zalet można zauważyć w samej konstrukcji urządzenia. 

Płyty indukcyjne wchodzą w skład grupy kuchenek elektrycznych. W trakcie gotowania na kuchence indukcyjnej wytwarza się zmienne pole magnetyczne. Za jego produkcję odpowiada umieszczona wewnątrz płyty cewka, która jest zamontowana pod powierzchnią górnej powłoki. Wykorzystują one szybko zmieniające się pole magnetyczne. Miedziane spiralne zwoje produkują prąd wirowy rozgrzewający pole. To właśnie prądy wirowe dostarczają ciepła do znajdujących się na płycie garnków, dzięki czemu w bardzo krótkim czasie zaczynają stopniowo się nagrzewać. 

Płyta indukcyjna jednak należy do bardzo drogich alternatyw, na którą będzie trzeba przeznaczyć przynajmniej kilkaset lub nawet kilka tysięcy złotych. Dodatkowo, do takich płyt konieczny jest zakup konkretnego rodzaju garnków, wykonywanych z metali ferromagnetycznych, ponieważ innego typu naczynia nie nadają się do gotowania na płycie indukcyjnej. Mogą się zniszczyć lub spowodować uszkodzenie samej płyty. 

Pole grzewcze w kuchenkach indukcyjnych wyłącza się niemal od razu. O tym, jak bardzo nagrzana jest powierzchnia płyty, informuje zapalona kontrolka na cyfrowym wyświetlaczu, najczęściej znajdująca się w dolnym rogu płyty.  

Warto pamiętać o tym, jak łatwa jest obsługa płyty indukcyjnej. Ustawienie odpowiednich parametrów w czasie gotowania jest bardzo proste i czytelne, bez trudu można odnaleźć poszukiwaną opcję chociaż jest ich bardzo dużo do wyboru. Płyta indukcyjna działa impulsowo. Jedyne czego potrzeba to jednego naciśnięcia na panelu dotykowym. Urządzenie natychmiast wykona polecenie. 

Zobacz też: Kategoria obiektu budowlanego

Płyta indukcyjna – ceramiczna czy szklana?

Ponieważ każda z nowoczesnych opcji ma swoje zalety, nie tylko płyta indukcyjna, wielu może sobie zadać teraz pytanie, co jest lepsze – płyta indukcyjna, ceramiczna czy szklana? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ każda z alternatyw ma różne zalety i posiada wiele różnic w budowie. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że żadna spośród współczesnych płyt nie różni się od siebie niczym, wyglądem bardziej przypominają różne modele niż całkiem inne typy kuchenki. Jednak sposób działania każdej z nich jest zupełnie inny. Wykonanie płyty indukcyjnej, ceramicznej czy szklanej znacząco różni się od siebie. 

Płyta ceramiczna zawiera w swojej budowie znane w kuchence gazowej tradycyjne grzałki, które w stopniowych etapach przekazują energię do naczyń. Wyróżniającą się zaletą płyty ceramicznej jest to, że nie trzeba wymieniać garnków na specjalne, tak jak w przypadku płyty indukcyjnej. Można przy tym zaoszczędzić dużo pieniędzy. 

Płyty ceramiczne charakteryzują się bardzo dużą wygodą obsługi i, mimo posiadania gałek, jest równie nowoczesna co płyta indukcyjna. Pod wieloma względami przypominają płyty indukcyjne, ponieważ również zawierają panel dotykowy. Płyty indukcyjne natomiast są bardziej energooszczędne, co pomaga zmniejszyć rachunki za prąd.

Trudno obiektywnie i jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czy lepszą opcją jest płyta indukcyjna czy ceramiczna. Każda spośród przedstawionych wyżej kuchenek ma zarówno swoje wady jak i zalety. Gdy nie można się zdecydować na żaden z powyższych rodzajów, zawsze można zastanowić się nad trzecią alternatywą – płytą szklaną. 

Taką płytę produkuje się ze szkła hartowanego. Prezencją bardzo przypomina pozostałe typy nowoczesnych płyt elektrycznych, chociaż, oczywiście, różni się budową. Największym atutem takiej płyty jest jej wygląd. Jest bardzo elegancka, szczególnie za sprawą palników osadzonych na szkle, które nadają płycie powiewu nowoczesności. Gładką szklaną powierzchnię łatwo wyczyścić. Dużą wadą jest fakt, że jest bardzo delikatna i, jak to szkło, może pozostawiać wszelkie mazy, zacieki i smugi, przez co trzeba ją czyścić częściej. 

Sprawdź: Co to jest bawełna renforce i jakie ma właściwości?

Oznaczenia na płycie indukcyjnej

Symboli na płycie indukcyjnej jest wiele i dużo zależy od producenta. Niektóre mają więcej inne mniej opcji, a wszystko tłumaczy zarówno instrukcja jak i jasna symbolika. Najważniejsze funkcje to oczywiście te, które służą do manipulowania temperaturą. 

Znaczna większość producentów stosuje odpowiednie oznaczenia również na garnkach, na których znajduje się informacja czy można wykorzystywać je na płyty indukcyjne. Konkretne informacje zawsze można znaleźć na opakowaniu, a wiele garnków zawiera odpowiednią symbolikę na spodzie. Symbol, który wskazuje na kompatybilność naczynia z indukcją to zwojnica. Często są również na dole wyryty jest stosowny podpis. 

Zobacz też: Ciekawostki o motylach: Ile żyją motyle? Czy gryzą? Co jedzą?

Rodzaje płyt grzewczych

Rodzajów płyt jest wiele. Nawet te najbardziej tradycyjne są unowocześniane, by sprostać obecnym potrzebom na rynku kuchennym. 

Płyta gazowa

Płyta gazowa jest najbardziej tradycyjnym wyborem wśród obecnych na rynku płyt grzewczych. Nadal są wybierane ze względu na dość niskie koszty eksploatacji. Najczęściej posiada cztery palniki gazowe, rzadziej dwa lub trzy. Warto jednak pamiętać o tym, że płyty gazowe nie są najbardziej ekologicznym rozwiązaniem, ze względu na emitowane spaliny, wymagają podłączenia specjalnej wentylacji.

Wadą płyt gazowych jest to, że mogą być niebezpieczne ze względu na ogień i zagrożenie nieszczelności instalacji gazowej. Gotowanie na tradycyjnej kuchence wymaga więcej czasu, a przy obecności wspomnianego już ognia łatwo o poparzenie lub przypalenie naczyń. Urządzenie trudno się czyści ze względu na jego dość skomplikowaną budowę już na zewnątrz. 

Zdecydowaną zaletą natomiast jest taniość w eksploatacji, niższa cena niż w przypadku nowocześniejszych alternatyw. Zdecydowanie rzadziej ulega wszelkim uszkodzeniom czy awariom. 

Płyty elektryczne

Płyta elektryczna zasilana jest oczywiście prądem. Nie zawiera w swojej budowie palników a zamiast tego, cała powierzchnia płyty podzielona jest na osobne pola. Płyty elektryczne dzieli się na trzy rodzaje – żeliwne, ceramiczne i indukcyjne. 

Płyta ceramiczna

Powierzchnia płyty ceramicznej, podobnie jak w przypadku indukcyjnej, jest gładka. Grzałki elektryczne, zasilające pola grzewcze, są ukryte pod powierzchnią płyty, która jest wykonana z odpornego materiału ceramicznego. Jej proces czyszczenia jest dużo łatwiejszy niż w przypadku płyty żeliwnej. Płyty ceramiczne posiadają bardzo prosty w obsłudze elektroniczny panel sterujący, zabezpieczenia oraz blokady.

Płyta indukcyjna

Płyty indukcyjne są zasilane prądem, jednak różnią się nieco od standardowych typów płyt elektrycznych. Jest to najdroższa, ale jednocześnie najbardziej praktyczna z alternatyw. Płyta chroni przed poparzeniem, ponieważ niemal natychmiast się nagrzewa, jedynie w obrębie przeznaczonym dla naczynia i vice versa, równie szybko powraca do zimnej stagnacji po wyłączeniu. Największą wadą są koszty, zarówno płyty jak i dostosowanych do nich garnków. 

Sprawdź: Na co działa poparzenie pokrzywą i czy jest zdrowe?

Czytelnicy pytają:

Jaki ciężar można postawić na płycie indukcyjnej?

W przypadku maksymalnego udźwigu indukcji, wszystko zależy od firmy. Nie zawsze jednak podawane są takie informacje. Nowoczesne opcje płyty indukcyjnej zapobiegają na przykład nagrzewaniu się zbyt dużego garnka na jej obwód, wtedy płyta automatycznie się wyłącza. 

Czy płyta indukcyjna nagrzewa się od spodu?

Odpowiedź jest bardzo prosta – tak, nagrzewa się, jednak nie jest to zły znak. Płyta działa prawidłowo, jednak należy pamiętać, że nie powinno się pod nią umieszczać przedmiotów łatwopalnych, o ile pod płytą znajduje się szuflada, w której można przechowywać przedmioty. 
Nagrzewanie się płyty od spodu można potraktować jako zaletę, nie wadę, na przykład, umieszczając tam talerze. Dzięki temu naczynia będą ciepłe, a przygotowana wcześniej na płycie potrawa dłużej utrzyma swoją temperaturę. 

Czy można zostawić garnek na płycie indukcyjnej?

W przypadku płyt indukcyjnych ciepło wytwarza się poprzez pole elektromagnetyczne, które wpływa na garnki oraz patelnie. Naczynia stawiane na płycie indukcyjnej powinny być wykonane ze specyficznego materiału, a mianowicie metalu ferromagnetycznego, innymi słowy takiego, który przyciąga magnes. Garnki wykonane z miedzi, aluminium lub stali szlachetnej nie nadadzą się do takiej kuchenki. 

Czy pod płytą indukcyjną mogą być sztućce?

Płyta indukcyjna w blacie często pozwala na zamontowanie w niej szuflady. Tam można włożyć wiele różnych sprzętów, mając na uwadze, że nie mogą to być żadne urządzenia łatwopalne. W takiej szufladzie mogą znajdować się sztućce. Będą nagrzane, ale nie gorące. 
Niezależnie od ostatecznego wyboru, płyta indukcyjna, ceramiczna czy szklana, będą nadawały się do każdej kuchni i dla każdego jej użytkownika. Wszystko zależy od preferencji, czy bardziej jesteśmy tradycjonalistami i wolimy stare sprawdzone płyty gazowe, czy może wolimy nowocześniejsze rozwiązania. 

Czytaj dalej

Podobne Artykuły