Piekarnik gazowy – temperatury [Mastercook, Amica, Beko]

Autor:

Kategorie:

Jeżeli uwielbiasz gotować, to z pewnością potrzebujesz dobrego piekarnika, dzięki któremu upichcisz przepyszne dania. Piekarnik gazowy temperatury miewa różnie rozpisane. Często ma rozpiskę stopni Celsjusza obok pokrętła, jednak istnieją modele kuchenek, które postawiły na własne oznaczenia. Jak się w nich połapać tak, aby nie spalić lub nie podać surowej potrawy gościom? Wszystkie istotne informacje znajdziesz w tym artykule.

Piekarnik gazowy – temperatury

Większość piekarników działa na podobnej zasadzie, jednak między poszczególnymi modelami są spore różnice. Aby zapoznać się z nimi, warto nie wyrzucać instrukcji obsługi od razu do śmieci, lecz uważnie ją przeczytać i zachować w bezpiecznym miejscu. Nigdy nie wiadomo, kiedy taka mała rzecz może się bardzo przydać. W przeciwnym wypadku będziesz musiał pobrać instrukcję z internetu lub poprosić o pomoc kogoś, kto ma taki sam piekarnik gazowy, gdzie temperatury podawane są w takiej samej skali. W większości modeli piekarników pokrętło wskazuje, do ilu stopni Celsjusza nagrzewa się piekarnik na danym trybie. Jednak może to być utrudnione w starszych piekarnikach, gdzie oznaczenia starły się, lub nigdy nie były rozpisane. Co zrobić w takiej sytuacji?

Z reguły można próbować za pomocą prób i błędów. Jeśli Twój piekarnik gazowy nie podaje temperatury pieczenia, po jakimś czasie możesz go „wyczuć”. Istnieją domowe metody, które podpowiedzą Ci, do jakiego stopnia piekarnik jest nagrzany i kiedy najlepiej włożyć do środka danie, aby nie było spalone ani surowe w środku. Możesz też poszukać odpowiedzi w tym artykule, gdzie omówimy sobie kilka wariantów piekarników gazowych i ich temperatury.

Piekarnik gazowy – jak ustawić temperaturę?

Jeśli zamierzasz skorzystać ze swojego piekarnika gazowego, zadbaj o jego właściwe i bezpieczne odpalenie. Kuchenka gazowa działa na innej zasadzie niż standardowe elektryczne piekarniki, z którymi większość osób miała do czynienia. Aby piekarnik gazowy zadziałał, musisz odkręcić pokrętło z gazem, a następnie samodzielnie podpalić płomień. Na samym początku, musisz jednak ustawić temperaturę piekarnika. Jeżeli miałeś z nim wcześniej doświadczenie, wiesz jak dopasować ją do potrawy, którą masz zamiar upiec. Niestety, ale piekarnik gazowy często może płatać różnego rodzaju niespodzianki.

Początkowo z pewnością zdarzy Ci się przypalić danie, lub wyjąć je niedopieczone. Dlatego zwróć uwagę na odpowiedni stopień nagrzania piekarnika. Zaczekaj, aż urządzenie nagrzeje się, poznasz to po tym, że płomień w środku nie będzie duży, lecz będzie palił się jednostajnie małym ogniem. Kiedy gotujesz z przepisu, możesz odpuścić sobie dokładne ustawianie temperatury tak jak w danej recepturze. Możesz być pewien, że samodzielnie będziesz musiał wyczuć piekarnik i kilka razy zdarzy Ci się eksperymentować.

Zobacz też: Sygnatury porcelany: polskiej, niemieckiej i chińskiej

Piekarnik gazowy Amica: temperatura 1–8

Jeżeli w swoim domu lub mieszkaniu posiadasz piekarnik gazowy marki Amica, bez instrukcji obsługi możesz mieć problem z ustawieniem jego odpowiedniej temperatury. W tego typu modelu, stopnie w piekarniku nie są rozpisane, dlatego gotując i piekąc, możesz mieć nie lada wyzwanie. Jak zatem sprawdzić temperaturę piekarnika?

Kuchenka gazowa marki Amica ma piekarnik gazowy bez termometru. Jeżeli będziesz chciał dokładnie wiedzieć, na jaką temperaturę jest ustawione urządzenie, możesz dokupić specjalistyczny termometr, który Ci w tym pomoże. Kuchenka gazowa Amica ma 8-stopniową skalę, dokładne temperatury nie są podane, za to widzimy oznaczenia cyframi od 1 do 8. Co oznaczają poszczególne cyfry? Numer jeden odpowiada temperaturze 150°C. Numer dwa – 165°C, numer 3 – 180°C. Temperatura rośnie o 15 stopni. Najwyższą temperaturą jest 255°C, która oznaczona jest numerem 8.

Zobacz również: Odrolnienie działki – koszt

Piekarnik gazowy Mastercook: temperatura 1–3

Jeżeli chodzi o stopnie w piekarniku Mastercook, może być ciężko dokładnie określić temperaturę pieczenia. Ten piekarnik gazowy bez termometru ma tylko trzy opcje wyboru temperatury. Jest to wyłączona, mały ogień i duży ogień. Jak widać, nie ma tutaj dużego pola do manewru. Temperatura w piekarniku gazowym może być niezwykle ciężka zarówno do określenia, jak i ustawienia. Dlatego warto dokładnie zapoznać się z jego dodatkowymi opcjami, takimi jak pieczenie góra dół, dół oraz góra. Przed pieczeniem warto zrobić kilka podejść lub kupić profesjonalny termometr do piekarnika.

Sprawdź: Jak podłączyć pompę do basenu?

Piekarnik gazowy Beko: temperatura 1–3

Jesteś posiadaczem modelu kuchenki gazowej Beko? Z pewnością nie raz miałeś problem z ustawieniem właściwej temperatury pieczenia. Niestety, ale starsze urządzenia mają to do siebie, że ciężko będzie ustawić na nich idealnie tyle stopni Celsjusza, ile masz podane w przepisie. Piekarnik gazowy ma temperatury do około 250°C. Numer jeden oznacza 150°C, numer 2 oznacza 200°C, a numer 3 oznacza około 250°C. Nie bądź jednak zdziwiony, jeżeli pomimo dobrze ustawionej temperatury, twoje danie nie wyjdzie perfekcyjnie. Starsze piekarniki gazowe mają trudności z dokładnym pomiarem temperatury.

Czytelnicy pytają:

Jak piec w piekarniku gazowym bez termometru?

Temperatura piekarnika często jest niezwykle trudna do wychwycenia, szczególnie jeśli jesteś posiadaczem starego modelu kuchenki gazowej. Wypróbuj domową i sprawdzoną metodę, dzięki której będziesz mógł lepiej poznać, jak nagrzewa się piekarnik. Na środek blachy do pieczenia nałóż łyżkę mąki pszennej. Po jej kolorze z łatwością poznasz, do jakiej temperatury zostało rozgrzane urządzenie. Jeżeli mąka pozostała biała, w piekarniku jest około 150°C. Kiedy mąka stanie się żółta, temperatura wzrosła do około 200°C, a kiedy stała się brązowa, w piekarniku jest około 230°C.

Ile nagrzewa się piekarnik gazowy?

Kiedy chcesz szybko podgrzać lub upiec pyszną potrawę, interesuje Cię nie tylko czas pieczenia, ale również nagrzewania się samego piekarnika. Kuchenka gazowa nagrzewa się stosunkowo szybko, lecz wszystko zależy od jej modelu, wybranej przez Ciebie temperatury oraz wieku urządzenia. Starsze modele będą nagrzewały się zdecydowanie wolniej. Standardowy czas to około 5 do 10 minut. Po tym czasie piekarnik gazowy powinien mieć temperaturę około 200 stopni Celsjusza. W wielu modelach możesz spotkać się z czerwoną lampką, która automatycznie gaśnie po osiągnięciu wybranej przez użytkownika temperatury. 

Czytaj dalej

Podobne Artykuły